Give a Story campaign

Doneer je verhaal over het bos

geef een verhaal campagne

 

 

Ter gelegenheid van de 25e verjaardag van de Internationale Dag van de Moedertalen en de 5e verjaardag van de Taalvriendelijke School nodigt de Rutu Foundation jou (leerkracht, student, ouder, kind, tiener, broer of zus, iedereen!) uit om mee te doen aan onze campagne: “Geef een verhaal” met als thema ‘bossen’. De campagne loopt van 21 februari, Internationale Dag van de Moedertalen, tot 21 maart, een datum voor zowel de Internationale Dag van het Bos als de dag voor Uitbanning van Rassendiscriminatie.

Ons doel is om 100 verhalen over bossen van over de hele wereld te verzamelen voor kinderen in zo veel mogelijk talen. Mét vertalingen om ervoor te zorgen dat ze kinderen wereldwijd bereiken. Dit initiatief moedigt zowel kinderen als volwassenen aan om hun creativiteit te gebruiken, hun band met bossen te verkennen, verschillende culturele perspectieven op de natuur te begrijpen en hun verhalen met anderen te delen. Met deze campagne willen we aandacht vragen voor het welzijn van kinderen en jongeren, vooral van leerlingen die een andere taal spreken dan de schooltaal. De klimaatcrisis, verslaving aan sociale media en discriminatie op basis van taal, dialect of accent – onze kinderen groeien op in uitdagende tijden. Dus laten we hen steunen met een verhaal. 

Hoe kan ik meedoen?

Iedereen kan een verhaal doneren – maximaal 500 woorden, in de taal van je voorkeur, voor kinderen, over het bos – welk bos dan ook, hier. Het kunnen oude volksverhalen zijn waar je een nieuwe draai aan geeft of iets dat je in een bos is overkomen. Je kunt zo creatief zijn als je wilt. Meer specifieke informatie over hoe en waar je je verhaal kunt insturen vind je hier, en voorbeelden vind je hier.  

Op 21 maart sluiten we de campagne af door een selectie van verhalen te publiceren en toegang te geven tot alle ingezonden verhalen. We zullen je ook aanmoedigen om een laatste activiteit te ondernemen: boswandelingen! 

De kracht van verhalen

Verhalen spelen een heel belangrijke rol in de hersenontwikkeling van kinderen op het gebied van sociale vaardigheden en het leren van taal. Neurowetenschappers hebben ontdekt dat wanneer kinderen verhalen horen, hun hersenen oplichten op manieren die verder gaan dan taalverwerking. Beschrijvende woorden kunnen zintuiglijke gebieden activeren, waardoor ze het gevoel krijgen dat ze ruiken, aanraken of ervaren wat er wordt beschreven. Verhalen lezen helpt kinderen ook om emoties en relaties te begrijpen. Door de reis van een personage te volgen, oefenen ze in zichzelf verplaatsen in de gedachten en gevoelens van andere mensen. Dit versterkt hun vermogen voor empathie en verbinding in het echte leven. Onderzoek wijst ook uit dat kinderen die lezen vaak emoties beter begrijpen en zich beter kunnen redden in sociale situaties. Gedeelde verhalen stimuleren gesprekken, nieuwsgierigheid en dieper denken.

Verhalen vertellen helpt ook om creativiteit te ontwikkelen. Het weerspiegelt het perspectief van de verteller, wat hem opvalt en welke boodschap hij wil delen. Dit proces moedigt kinderen aan om ideeën te verkennen, zich uit te drukken en hun eigen verhaal te bedenken.

Dus, wat als we verhalen gebruiken om een aantal van de meest dringende problemen van vandaag aan te pakken, die een grote invloed hebben op de toekomst van kinderen?

Waarom verhalen over het bos?

Bij de Rutu Foundation werken we wereldwijd met kinderen via de Language Friendly School en het Indigenous-led Education Network. Door ons werk hebben we een diep inzicht ontwikkeld in de noodzaak en de grote voordelen van toegang voor kinderen tot onderwijs dat hun culturele identiteit en talen respecteert. Van noord tot zuid, overal ter wereld, wordt dit recht systematisch geschonden, waardoor kinderen moeite hebben om zich aan te passen aan nieuwe landen of ze verliezen hun culturele identiteit. Op scholen waar het gebruik van de moedertaal verboden of bestraft wordt, hebben leerlingen meer gevoelens van schaamte of onveiligheid en presteren ze slechter op reken- en leestoetsen. Voor inheemse kinderen heeft het niet onderwezen worden in hun taal niet alleen nadelige gevolgen voor de gemeenschappen, maar ook voor het milieu, omdat inheemse talen onlosmakelijk verbonden zijn met hun kennissystemen, die rijk zijn aan milieukennis waardoor ze de beste natuurbeschermers ter wereld zijn.

Bossen zijn ‘s werelds belangrijkste ecosystemen die op elk continent te vinden zijn en die ook bedreigd worden. Talen, culturen en kennis zijn nauw met elkaar verbonden en vormen wat bekend staat als bioculturele diversiteit. Taal dient als een vat om traditionele kennis, inclusief ecologisch en ecologisch begrip, van generatie op generatie over te dragen. Deze kennis, die vaak al eeuwenlang overgedragen en ontwikkeld wordt, stelt gemeenschappen – vooral inheemse volken en lokale groepen – in staat om duurzaam te leven binnen hun specifieke omgeving. Culturele diversiteit wordt weerspiegeld in de duizenden talen die wereldwijd gesproken worden. In de talen zelf zijn er vele unieke manieren van begrip van en interactie met de natuur. Maar naarmate talen verdwijnen door kolonisatie, globalisering en sociaal-economische druk, verdwijnt ook de traditionele ecologische kennis die ze bevatten. Dit verlies bedreigt niet alleen het cultureel erfgoed maar ook de biodiversiteit. Daarom is het behoud van talen niet alleen nodig om de culturele identiteit te behouden, maar ook om ecosystemen en biodiversiteit te beschermen.

Onze oproep tot actie: geef een verhaal! 

Door verhalen te schrijven over bossen in een breed scala aan talen, met andere woorden, veel verschillende culturen en perspectieven, kunnen we kinderen betrekken op een manier die feiten en cijfers alleen niet kunnen. Dus, wat is jouw verhaal over het bos? Of het nu een jeugdherinnering is, een hervertelling van een volksverhaal of een geheel nieuw avontuur, we nodigen je uit om jouw stem toe te voegen aan deze groeiende collectie. Stuur je verhaal vandaag nog in en vier het vertellen van verhalen, taal en de natuur.

Deadline: 21 maart

Hoe doe ik mee: instructies

Upload je verhaal hier: https://forms.gle/TakN9dsuYLRsScgC6