Opleving van de inheemse Negrito cultuur in de Filipijnen
De inheemse volkeren met een jagers- en verzamelaarsachtergrond op de Filipijnen, waaronder de Agta, Aeta, Ati, Ata en Batak, worden gezamenlijk aangeduid als Negrito. Zij vertegenwoordigen de oudste beschaving in het land, die meer dan 40.000 jaar teruggaat. Jenne de Beer, lid van de adviesraad van Rutu en etno-ecoloog, werkt nauw samen met de Negrito in een initiatief rondom culturele opleving en empowerment.
Culturele festivals
Het initiatief dat gericht is op de culturele opleving van de Negrito omvat culturele festivals en andere herlevingsactiviteiten, waarbij veel aandacht wordt besteed aan het betrekken van de jeugd. De organisatoren werken nauw samen met basisscholen, zoals in de pilot bij de Sentrong Paaralan ng mga Agta school (SPA) in General Nakar, Quezon.
De gemeenschappen willen graag dat de kinderen onderwijs krijgen dat hen niet vervreemdt van hun rijke erfgoed. Daarom produceerden jonge Agta leiders een film, het eerste deel van wat een serie van vijf moet worden. Ze werden daarbij bijgestaan door Jon Corbett van de Universiteit van British Colombia in Canada. Deze film gaat over ‘Tebewen’, het eerste nationale Negrito Cultureel Revival festival in oktober 2012.
Sinds de release van de film is er grote vooruitgang geboekt met de integratie van traditionele kennis en vaardigheden in, rond en buiten de school.
Nieuw schoolboek: Trots om Agta te zijn
Het initiatief voor culturele opleving omvat ook een curriculum revisie. Als onderdeel daarvan werd in oktober 2014 een tweetalig werkboek voor eersteklassers uitgebracht over de bosgerichte cultuur van de Agta en hun manier van leven, hun geschiedenis en hun voorouderlijke domein. Het boek is prachtig geïllustreerd met tekeningen van leerlingen van SPA. Dit boek en andere hulpmiddelen worden nu gedeeld met andere Agta scholen in de omgeving. Klik op de afbeelding om het boek te bekijken.
Steun van het Ministerie van Onderwijs
Deze inspanningen hebben veel geprofiteerd van de actieve stimulering van het Filipijnse Ministerie van Onderwijs. De afdeling, onder de huidige leiding (secretaris Br. Armin Luistro), is verheugd over de ontwikkelingen, omdat deze goed passen in het nieuwe beleidskader dat drie jaar geleden geformuleerd is voor het onderwijs voor inheemse volkeren. De Negrito bewijzen: het proces van het verdwijnen van inheemse talen en culturen is omkeerbaar.
Bekijk meer voorbeelden hier: Culture in Education in the Philippines.pptx FINAL