Je taal is je identiteit

Tijdens de jaarlijkse Internationale Dag van de Moedertaal op 21 februari wordt wereldwijd het belang van de moedertaal benoemd en gevierd. ‘Jouw taal is jouw identiteit’, zo begon voormalig schoolhoofd Greta Pané haar toespraak tijdens de viering in Galibi. ‘Probeer je taal te behouden.’

In Galibi verzamelden de inheemse inwoners van het dorp zich voor de viering in de St. Antoniusschool. Docenten van deze basisschool hadden de school omgetoverd tot een klein museum met aandacht voor de gebruiken van de Caraïb inheemsen en de geschiedenis van Galibi. In de klaslokalen waren foto’s, inheemse voorwerpen en souvenirs uitgestald. De vele bezoekers konden zich ook laten fotograferen in traditionele klederdracht.

Leerlingen die in de eerste klas van de Antoniusschool binnenkomen, hebben tot dan toe thuis alleen nog Kar’ina gesproken. Op school worden ze in eerste instantie ook in deze taal aangesproken. Geleidelijk wordt overgegaan op het Nederlands als de schooltaal. Volgens dorpshoofd Pané is de rol van de moedertaal een belangrijke uitdaging voor het huidige onderwijscurriculum in Suriname.

De meertaligheid in inheemse dorpen en daarbuiten kwam terug in de toespraken waarin geregeld van voertaal werd gewisseld. Er waren passages te horen in vrijwel iedere taal die in Suriname wordt gesproken. Een mooi voorbeeld was ook het gedicht ‘Mijn taal’, waarin een leerling in twee talen vertelde over haar moedertaal het Kar’ina. Ook was er een verhalenverteller die in deze inheemse taal het publiek wist te vermaken.

Tussen de toespraken was er tijd voor dans en zang en demonstreerden drie jongens het traditionele Duivelsspel. De speler van dit spel moet zo snel mogelijk houten blokjes die aan een touw zijn geregen door een knoop in het midden zien te wrikken. Zo was er op deze dag niet alleen aandacht voor de inheemse taal, maar ook voor de cultuur.

 

Tekst: Matthijs Bood. Fotos: Anna-Carolina Alder.

 

Comments are closed.